Gefrituurde gerookte skrei en risotto met verse doperwten

Skrei is een trekkabeljauw en wordt in de wintermaanden lijngevangen op de Lofoten. Het is een schone vis en heeft een MSC-certificaat (voor het verantwoord vangen van wildgevangen vis).

Deze vischips zijn gemaakt van gefrituurde gerookte visvlokken van skrei. De gele kleur op kant-en-klare gerookte schotse schelvis komt van Bixine, een natuurlijke rode kleurstof. Dat gebruiken ze ook wel voor het kleuren van boter.
Je kunt vis natuurlijk ook zelf goudgeel roken. Daar kun je verse kurkumawortel voor gebruiken. En het hoeft niet altijd schelvis te zijn: een mootje skrei is top!
Een regelrechte ode aan het frituren.
Een heel krokant vissnackje om zo te eten of als klein krokant hapje bij een smeuïge risotto of salade. Drie recepten met gerookte skrei.

De skrei zelf roken

Maak een mengsel van 2 vingerkootjes geraspte verse kurkumawortel, 1 eetlepel water en 1 eetlepel olijfolie, 1 theelepel zout en wat peper. Laat dit een kwartiertje staan.
Smeer de skrei er aan beide kanten mee in. Laat dit een klein uurtje staan. Leg de vis in de rookoven volgens gebruik, verwarm de rookoven en laat de vis, zodra er rook ontstaat, ongeveer 10 tot 15 minuten roken. Laat de vis dan afkoelen.

Vischips van gerookte skrei

Verhit de olie of het vet tot 175 ºC.
Breek de vis voorzichtig in vlokken en bak die in kleine porties, kort in de hete olie of het vet. Laat ze uitlekken op keukenpapier. Misschien een beetje zout erover?
Eerst even proeven.

Verse doperwten doppen

Dat gaat heel eenvoudig als je de randen met de naden tegen elkaar aandrukt. Dan ploffen ze zo open. Je ritst de erwten er met je vingers uit.

De risotto

Verwarm de kippenbouillon.
Verwarm de boter in een pan met een dikke bodem. Daarin bak je de ui en de selderij een minuut of 20 op een lage temperatuur. Strooi dan de rijst in de pan. Blijf in de pan roeren. Als de rijst er een beetje glazig uit gaat zien, schep je ook de doperwten en de kruiden erdoor. Strooi er wat versgemalen zwarte peper bij.
Nu moet er vocht bij: roer scheutjes hete bouillon door de rijst. Zodra de bouillon door de rijst is opgenomen, giet je er weer een scheutje bij.

Je kunt het beste na een kwartiertje even een korreltje rijst proeven om erachter te komen of de rijst gaar is.

Roer voor extra smeuïge risotto nog wat boter door de rijst en strooi er een beetje Parmezaanse kaas door.
Zet de rest op tafel.
Leg wat knapperige stukjes vischips op ieder bordje.