Aardappelschijfjes met rode kool en Hoorn des overvloeds

Een lekker en soepel deeg waarmee je grote of kleine rondjes, balletjes of wafeltjes vormt, die je kunt frituren. Om zo te eten of er een heel gerecht mee te maken door ze te beleggen met groenten, vlees en vis. In dit recept een lekker stevig gerechtje met rode kool en de zwarte paddenstoelen “Hoorn des overvloeds”. In het Frans “Trompettes des morts” genoemd (de doodstrompet).

De rode kool

Verwarm de oven voor op 180 ºC.
Snijd alle harde stukken uit de rode kool en snijd de rest in dunne plakken. Doe de kool in een ovenschaal.
Bak de spek en de ui even aan in een koekenpan en schep het, samen met alle andere ingrediënten voor de rode kool, bovenop de kool in de ovenschaal.
Sluit de schaal af met aluminiumfolie of met een deksel.
Zet de pan in de hete oven en laat de kool in een uurtje zacht en gaar worden. Neem af en toe een kijkje in de pan en roer de kool een paar keer om. Proef er wat van en breng de rode kool op smaak met zout en peper.

De aardappelrondjes

Spoel het zand van de aardappelen en kook ze in 20 minuten in de schil gaar. Laat ze dan even afkoelen.
Pel de aardappelen en pers ze door de pureeknijper.
Strooi het zout en rasp de nootmuskaat erbij.
Meng de losgeklopte eieren door de wat afgekoelde gepureerde aardappel.
Strooi de bloem erbij. Knijp vervolgens alle ingrediënten samen tot een deeg en leg het dan een kwartiertje in de koelkast.
Strooi wat bloem op je werktafel en rol het deeg uit tot een dikte van ongeveer 2 cm. Steek, met een uitsteekvorm of glas, grote of kleine rondjes uit het deeg of snijd hetdeeg in stukken.

De zwarte paddenstoelen

Maak de paddenstoelen “droog” schoon: snijd een stukje van de onderkant en veeg met een doekje of een borsteltje zand of kleine blaadjes weg. Snijd ze zo nodig helemaal open. Als je toch liever de paddenstoelen afspoelt, maak ze dan heel goed droog.
Snijd de paddenstoelen in grote stukken.
Neem een koekenpan en verhit hierin een paar eetlepels olijfolie. Bak hierin op laag vuur de sjalotjes tot ze beginnen te kleuren. Bak dan de knoflook even mee.
Zet het vuur nu wat hoger en bak de padden stoelen mee.
Strooi de tijm erbij en wat zout en peper. Smelt er een klontje boter door.
Verhit de olie of het vet tot 170 ºC.

Bak de aardappelschijfjes in kleine porties goudbruin.

Leg ze daarna op keukenpapier en houd ze warm onder folie of in een voorverwarmde oven op 100 ºC (leg ze dan op een rekje of rooster).
Je kunt de aardappelrondjes ook in een koekenpan bakken, in een laag ganzenvet bijvoorbeeld.

Het gerecht

Beleg de aardappelschijfjes met een flinke schep goed uitgelekte rode kool met daar bovenop de Hoorn des overvloeds en verse tijm.